U heeft zeker al eens een papegaai gezien die zichzelf kaal plukt of een beschadigd verenkleed heeft. Jammer genoeg komt dit vaak voor bij papegaaien in gevangenschap, namelijk 1 op de 10 papegaaien in gevangenschap vertoont dit gedrag. Dit komt het meeste voor bij de grijze roodstaarten en de kaketoes.
Waarom vertonen ze dit gedrag precies? En wat kunt u er aan doen?
Vogels spenderen een groot deel van de dag aan het onderhouden van hun verenkleed. Dit is namelijk zeer belangrijk om zich te beschermen tegen de weersinvloeden en natuurlijk ook om goed te kunnen vliegen. Maar dit verzorgen kan al snel uit de hand lopen waardoor ze zichzelf gaan pijn doen en hun verenkleed gaan beschadigen. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om de vogel te laten nakijken door een dierenarts. Want er zijn tal van oorzaken voor dit gedrag. Dit kan psychisch zijn maar kan ook een medische reden hebben. Laat je papegaai dus zeker nakijken voor parasieten, schimmels, tumors… Bekijk zeker de voeding ook eens na want bepaalde tekorten of een verkeerde voeding kunnen deels aan de basis liggen van dit probleem.
Is dit allemaal gecontroleerd en blijft het probleem zich toch voordoen? Dan kan dit natuurlijk een gedragsprobleem zijn. Papegaaien zijn sociale en slimme dieren en hebben dan ook veel interactie en bezighouding nodig. Ze gaan zich zeer snel vervelen of frustreren wanneer ze alleen worden gehouden en daarom is het indien mogelijk aan te raden om ze samen met soortgenoten te houden. Zorg er zeker voor dat je papegaai voldoende bezighouding en ruimte heeft. Denk er eens aan om ervoor te zorgen dat je papegaai wat meer tijd moet spenderen om te zoeken naar zijn voedsel. Probeer het voedsel weg te stoppen of maak gebruik van voedselverrijking en andere kooiverrijking om zich mee bezig te houden.
Daarnaast is het altijd leuk om je papegaai 1 keer in de week te laten douchen ( geen producten, enkel water ), want dit zorgt ook voor een beter verenkleed. Een droge huid kan er namelijk voor zorgen dat ze last krijgen van jeuk en hierop gaan reageren.
Straf de vogel nooit voor dit gedrag. Straffen zal enkel voor een negatieve ervaring zorgen wat ten koste gaat van jullie band samen. Ga op zoek naar de oorzaak van dit probleem en probeer dit op te lossen.
Lukt het niet om dit probleem op te lossen en is de papegaai al nagekeken voor de dierenarts? Neem dan zeker eens contact op met mij om samen te zoeken naar een oplossing voor dit gedrag.
Comments